Web Analytics Made Easy - Statcounter

هر بازی محلی در استان سمنان نمادی از یک باور فرهنگی را در دل خود به امانت دارد، که فراموشی آن، صدمات بسیاری را به همراه دارد.

گذر زمان به تغییر بخشی از رفتارهای جوامع انجامیده است. یکی از این ویژگی‌ها تغییر در بازی هایی بود که بچه ها انجام می‌دادند. با اولویت پیدا کردن نقش وسایل پیشرفته در زندگی جمعی، به همان سرعت که رفاه و آسایش بیشتری وارد حیات اجتماعی ما شد، به همان سرعت نیز بخشی از الگوهای زندگی جمعی ما کمرنگ شد و جای خود را به الگوهای تازه‌تری داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به واسطه گسترش زندگی شهری و افزایش مهاجرت‌ها عنصر غریبگی به داخل محله ها و بافت خیابان‌ها راه یافت. چنین است که با گذشت زمان مفهوم «بچه محل» دیگر  «آشنایی» را تداعی نمی‌کند.

این درحالی است که هر بازی محلی دنیایی از باورهای فرهنگی یک قوم و یک محل را در دل خود به امانت دارد و گسترش این بازی‌ها در میان شهروندان مختلف استان‌ سمنان و همچنین میان دیگر شهروندان، افزایش پیوندهای فرهنگی و عاملی بر وحدت ملی را به همراه دارد.

استان سمنان از جمله استان‌هایی است که مملو از بازی‌های مختلف بومی و محلی است و ابوالفضل محمدخانی یکی از پژوهشگران و نویسندگان این استان با نگارش کتابی به بررسی این بازی‌ها پرداخته است.

محمدخانی در گفت و گو با ایرنا پیرامون بازی‌های بومی و محلی و به ویژه نقش این مقوله در پیوندهای فرهنگی جوامع بیان می‌کند که امروزه دوستی‌ها برای کودکان و نوجوانان بیشتر به همان محیط مدرسه محدود شده و در نتیجه زمانی که برای انجام بازی باقی می‌ماند، صرف انجام انواع بازی‌هایی می‌شود که ویژگی برجسته آن شخصی بودن آن است.

وی به بازی‌هایی چون بازی‌های کامپیوتری که در همان محدوده اتاق شخصی انجام می شود اشاره کرد و گفت: نتیجه انجام چنین بازی‌هایی احساس بی نیازی به ارتباط با دنیای خارج یا انبوه دوستان است.

به اعتقاد وی، چنین است که در مقایسه میان بازی‌های امروزی و بازی‌هایی که زمانی پیش از این در محدوده محله یا محیط‌های خانوادگی انجام می‌ شد، هیچ شباهتی وجود ندارد.

بازی‌ها را از ذهن بزرگان به صحنه بیاوریم

این نویسنده با اشاره به ضرورت حفظ این بازی‌ها به عنوان بخشی از فرهنگ بومی بیان کرد: بازی‌های بومی و محلی را باید از لابه لای کتاب و ذهن خسته اما مملو از دانایی پدران و مادران و همچنین پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها خارج کرد و به صحنه بیاوریم.

وی ادامه داد: این به صحنه درآوردن موجب می‌شود که نوجوانان و کودکان به ویژه در استان سمنان به واسطه دارابودن گنجینه‌ای از بازی‌های بومی و محلی، در عمل، جذابیت‌های این بازی‌ها را درک کنند و به سوی آن جلب شوند.

محمدخانی با بیان اینکه بازی‌های محلی با توجه به فرهنگ خاص هر منطقه متفاوت است، گفت: بازی اقلیم صحنه‌های زندگی است و در آن نهفته است که در ذهن بزرگترها در هر منطقه اثرگذارند و این امر در استان پهناور سمنان که دارای مناطق کوهستانی، جنگلی، کویری است بسیار مشهود است.

نویسنده سمنانی ادامه داد: هر بازی محلی دنیایی از باورهای فرهنگی یک قوم و یک محل را در دل خود به امانت دارد که در کنار فراموشی هرکدام از این بازی‌ها، ذهن افراد به فناوری عادت کرده و بازی های مبتنی بر فناوری میان افراد پذیرفته شده است، به این صورت، علاوه بر اینکه بخشی از خاطره نیاکان خود را فراموش می کنیم، به آسانی ظرفیت بسیار زیاد این بازی‌ها را برای ایجاد تنوع اوقات فراغت کودکان و نوجوانان خود را نیز از دست می‌دهیم.

ابوالفضل محمدخانی متولد ۱۳۴۲ هجری شمسی در سمنان است و کتاب «بازی‌های محلی استان سمنان» را در دو جلد و در مجموع ۶۵۰ صفحه نگاشته است.

برچسب‌ها اجتماعی سمنان فرهنگی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعی سمنان فرهنگی اجتماعی سمنان فرهنگی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۴۶۵۳۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آغاز پیگیری‌ها برای راه اندازی رشته گردشگری و میراث فرهنگی در دانشگاه رازی

سجاد دادفر با اشاره به ظرفیت‌های تاریخی و گردشگری فراوان کرمانشاه، گفت : کرمانشاه استانی سرشار از ظرفیت‌های گردشگری در حوزه‌های مختلف طبیعت گردی، روستاگردی، فرهنگی، تاریخی، دفاع مقدس و مذهبی است. 

معاون آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه رازی کرمانشاه تاکید کرد: با وجود اینکه ظرفیت‌های گردشگری کرمانشاه در حوزه گردشگری بسیار زیاد است، اما متاسفانه تاکنون رشته گردشگری در کرمانشاه راه اندازی نشده است. 

وی به توجهی که در سال‌های اخیر به مقوله گردشگری در کرمانشاه شده اشاره کرد و گفت: باتوجه به اینکه استاندار کرمانشاه، گردشگری را به عنوان اولویت توسعه استان معرفی کرده و از طرفی در سطح کلان کشوری نیز نوع نگاه از اقتصاد نفتی به سمت شاخص‌های دیگر تغییر یافته، ما نیز در دانشگاه رویکرد توجه به گردشگری را در دستور کار قرار داده ایم. 

دادفر از آغاز پیگیری‌ها برای راه اندازی رشته گردشگری و میراث فرهنگی در دانشگاه رازی خبرداد و افزود: پروسه اخذ مجوز راه اندازی این رشته از وزارت علوم را آغاز کرده ایم و امیدواریم با پیگیری و حمایت مسئولین استانی در ماه‌های آینده آن را به سرانجام برسانیم. 

وی تاکید کرد: در کنار اقداماتی که برای اخذ مجوز راه اندازی رشته گردشگری و میراث فرهنگی آغاز شده، فراهم کردن زیرساخت‌های لازم همچون جذب اساتید این رشته در دستورکار قرار گرفته است. 

وی افزود: باتوجه به اینکه در این استان حدود ۴۲۰۰ اثر تاریخی از ادوار مختلف وجود دارد و این استان را به یکی از غنی‌ترین استان‌های کشور در حوزه آثار تاریخی تبدیل کرده، طی سال‌های گذشته رشته باستان شناسی در دانشگاه رازی ایجاد شده است.

باشگاه خبرنگاران جوان کرمانشاه کرمانشاه

دیگر خبرها

  • اطلاعیه قطع برق در برخی مناطق استان سمنان
  • هنرنمایی زنان عشایر در ۳۰ رشته صنایع دستی
  • پیوندهای قومی بخش مهم شناسنامه اقوام ایرانی است
  • گشایش نمایشگاه توانمندی‌های هنرجویان هنرستان فاطمه الزهرا (س) فیروزه
  • برگزاری جشنواره بازی‌های محلی و بومی در روستای گورزانگ به مناسبت روز ملی خلیج فارس + تصاویر
  • نمایشگاه هنرجویان رشته صنایع دستی در شاهرود
  • فرمانده انتظامی سمنان: فراجا مرزبان حجاب است
  • آغاز پیگیری‌ها برای راه اندازی رشته گردشگری و میراث فرهنگی در دانشگاه رازی
  • سیاسی‌بازی در شوراها مانع خدمت‌رسانی می‌شود
  • تعداد فروشگاه‌های صنایع‌دستی استان سمنان به ۱۹ باب افزایش یافت